Nemzetközi
A legrutinosabb magyar női FIFA-asszisztens
Kvízkérdés: Melyik női futballbírónk tagja a legrégebb óta a nemzetközi keretnek? Kulcsár! A válasz helyes. De melyik...?

Stéphanie Frappart személyében női játékvezetője volt a 2019. augusztus 14-én megrendezett labdarúgó Európai Szuperkupa-mérkőzésnek. A 35 éves bíró ezzel sporttörténelmet írt, ő az első nő, aki UEFA-rendezésű kiemelt férfi mérkőzést vezetett. Az isztambuli Besiktas Parkban a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool és az Európa-ligában diadalmaskodó Chelsea találkozott egymással és büntetőrúgásokkal a Liverpool nyert.
Történelmet írt Dr. Gavalla-Kulcsár Judit is: akkor még Kulcsár Juditként Magyarországon elsőként kapott szerepet női asszisztensként a férfi NB I-ben, mégpedig a Kecskemét-REAC meccsen (5-3), ahol Takács János játékvezető munkáját segítette dr. Hegyi Péterrel. Később még a Szolnok-Zalaegerszeg találkozón (1-3) duplázhatta meg a férfi élvonalbeli lengetései számát, akkor L. Tóth Lajossal asszisztált Radványi Ádám bíráskodásához.
A 39 esztendős, két gyermekes sportember idestova 17 éve tagja egyhuzamban a FIFA-keretnek asszisztensként. (Pontosan annyi ideje, mint névrokona, a játékvezető Kulcsár Katalin.) Judit részese volt női Bajnokok Ligája-döntőnek. közreműködött Európa-bajnokságon, korosztályos világbajnokságokon, BL-mérkőzéseken, vb-, Eb- és olimpiai selejtezőkön.
– Nagyon sok összetevőnek kell klappolnia ahhoz, hogy eddig a szintig eljusson az ember, és ennyi ideig tagja legyek a nemzetközi keretnek. Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha én leszek a legrutinosabb magyar női FIFA-asszisztens. Kell hozzá egy erős családi háttér, amire lehet építkezni – mondta dr. Gavalla-Kulcsár Judit, aki 2001-ben tette le a játékvezetői vizsgát ibrányiként. Előtte csak hobbiból focizott középiskolásként és egyetemistaként. Egyetemi évfolyamtársa, dr. Bendik Tamás – aki akkoriban országos kerettag volt – javasolta neki, hogy legyen játékvezető. Egy évvel később már tagja lett a női országos keretnek, 2004-től pedig minden esztendőben magára ölthette a FIFA-jelvényt.
– Addig szeretném csinálni, amíg jólesik, helyt állok a teszteken és a mérkőzéseken, és ameddig számítanak rám. Senkinek sem jó ez a mostani kényszerszünet, de az egészség a legfontosabb!


Dr. Gavalla-Kulcsár Judit dicsőséglistája:
2008: női UEFA Kupa-döntő (Umea – Frankfurt)
2008: női U 19-es Európa-bajnokság, Franciaország
2008: női U 20-as világbajnokság, Chile
2009: első hölgyként asszisztens a férfi NB I-ben (Kecskemét–REAC)
2009: női Európa-bajnokság, Finnország
2012: női U 17-es világbajnokság, Azerbajdzsán
2013: női Európa-bajnokság, Svédország
2014: női U 17-es világbajnokság, Costa Rica
2016: női Bajnokok Ligája-döntő (Lyon – Wolfsburg)
2017: női Európa-bajnokság, Hollandia