Hazai
Kassai Viktor: Édesapám nagyon jó bíró volt
https://www.fourfourtwo.hu/kerdezd-meg-pacekba/nagyinterju-kassai-viktor-88825/

A fotós győzött: Kassai Viktor „kénytelen” volt elzarándokolni a Markó utcába, ahol kollégánk minden pózban megörökítette a Legfelsőbb Bíróság cégtáblája előtt. Az ügyvédi kamara elnöke, Bánáti János is arra járt, igaz, szinte ügyet sem vetett a BL-döntő játékvezetőjére. A bíróságtól három sarokra levő étteremben Kassai két óra alatt fogyasztott két kólát, egy kedves vidéki rajongónak autogramot osztott, közben zenei aláfestés gyanánt a parlament előtt tüntető mozdonyvezetők zaja tarkította a kiváló hangulatú beszélgetést.



Ne haragudjon, de jó hülyének lenni?
tarnone, e-mail
??? (FFT: Arra gondolhatott az olvasó, hogy a játékvezetőket a nézők lehülyézik, a futballisták sokkal többet keresnek, mint a bírók. Tényleg mi a jó ebben?) Mi a jó ebben? Van azért pozitívum is! Bár labdarúgónak lenni a legjobb a világon, de mi, játékvezetők is aktív részesei vagyunk a meccsnek: kivezetjük a csapatokat a pályára, ott vagyunk az öltözőfolyosón, a meccs előtti technikai értekezleten. Ez mind elérhetetlen a szurkolóknak. Igaz, hogy „lehülyéznek”, de ez nem zavar minket. Mi nem érezzük magunkat hülyének, mert tudjuk, hogy a szakmában elértünk valamit. Valahogy túléljük, hogy hülyének néznek a nézők, végül is a játékosokat is szidják. Persze mi mindig kéznél vagyunk. (FFT: Az anyagi része nem zavar? Annyit keresel egy év alatt, mint Messi egy nap…) Ha így közelítjük meg a dolgot, tévúton járunk. A futball nem rólunk szól. Nem azért vannak meccsek világszerte, hogy hétvégente legyen a bíróknak mit csinálniuk, hanem hogy a játékosok futballozzanak, a közönség szórakozzon. De el kell találni az arányokat, honorálni kell a bíráskodásba fektetett munkát! Jelen pillanatban Magyarországon nem mondhatjuk, hogy az eredményeink és a megbecsültségünk arányban lenne egymással. Legyen ez erkölcsi vagy anyagi. (FFT: Melyik országban lennél legszívesebben játékvezető? Anglia, Spanyolország…) Teoretikus kérdés, ezen nem is gondolkozik el az ember. Mintha három világhírű színésznőt felsorolnának, hogy melyikkel vacsoráznál szívesen… Nem tudnál választani. (FFT: Dehogynem!) Én Magyarországon nagyon szívesen vezetek mérkőzést, semmi bajom sincs ezzel, de jó lenne, ha itthon is meg lennénk becsülve. A játékosok se mennének el külföldre, ha itthon is olyan jó meccsek lennének, és ha sok néző ülne a lelátón. A különbség az, hogy a futballista elmehet, a játékvezető nem. De én szeretek itthon is vezetni! Pedig Magyarországon a legalacsonyabbak a játékvezetői díjak, körülbelül „Vatikánnal és San Marinóval” vagyunk egy szinten (Azóta sokat változott a helyzet, bevezették a profi játékvezetői státust is – a szerk.). A magyar futballban nem publikusak a keresetek, egyedül a játékvezetői díjak nyilvánosak. Egy NB I-es meccsért bruttó hatvanhatezer forintot kapunk. Alapfizetés nincs, tehát ha sérülés, eltiltás vagy holtszezon miatt nem vezethetsz, akkor nincs bevételed a játékvezetésből. A hatvanhatezer kilencven percért soknak tűnhet, de egyébként senki sem tudja, mennyi munka van mögötte. Nem megbántva őket, de az élvonalbeli klubok szertárosai, takarítónői keresnek annyi pénzt a magyar futballban, mint a játékvezetők.



Elmegy a Wembleybe, levezet egy BL-döntőt, és utána elmegy az Ácsi Kinizsi–Tardos FC Magyar Kupa megyei selejtezőjére. Honnan, miből meríti a motivációt?
Kolosi Noel, Facebook
Egy játékvezetőnek mindig meg kell találnia a kihívást a feladataiban. Egy fotósnak is más, ha Butraguenót vagy Platinit, és megint más, amikor engem kell fotóznia a Markó utcában. Természetesen más érzés, ha vébén, és megint más, ha két megyei csapatnak vezetünk. Azonban ha vannak az embernek igényei önmagával szemben, akkor nem teheti meg, hogy nem teljesít legjobb tudása szerint. Ha bakizunk, egyből ránk sütik, hogy „lenézzük a meccset” és nagyképűek vagyunk. (FFT: Például Verebes is kritizált! Haragszol rá?) A vélemény szabad: mindenki azt mond, amit gondol. Érdekes, hogy sok játékvezető megkapja ezt a bélyeget, aki határozottabb az átlagnál. Csak arról van szó, nem szabad hagynunk, hogy a játékosok irányítsanak minket, nekünk kell terelgetni őket úgy, mint egy osztályfőnök a nebulókat. A játékvezetőknek alapvetően mindegy, hogy mennyien vannak a lelátókon. Ha kellőképpen kizárjuk a külvilágot, akkor a meccs közben a Wembleyben sem látjuk, hogy nyolcvanhétezren ülnek a lelátókon, és Magyarországon sem, hogy nyolcszázhetvenen vannak összesen. (FFT: És amikor egy magyar meccsen meghallod, hogy „B… az anyád!”?) És akkor mi van?! Ez együtt jár a játékvezetéssel. (FFT: Voltál már pszichológusnál?) Nem! Nincs rá szükségem. Bár játékvezetéssel foglalkozom, mégis normális embernek érzem magam. (FFT: A pályád kezdetén nem voltak gondjaid a bekiabálásokból?) Természetesen egy rutintalan, kamaszkorú játékvezető kevésbé tudja magát függetleníteni a szurkolói bekiabálásoktól, azonban a pályán eltöltött évek alatt ehhez is hozzá lehet szokni.




Puhl Sándor elszívott egy szál cigit 1994-ben a brazil–olasz után. Kassai úr mit csinált? Egyébként dohányzik?
olimpusz, e-mail
Nem dohányzom, próbálok minél sportosabb életet élni. Régebben jellemző volt, hogy néhány kolléga dohányozott, ma már ez párját ritkítja. Mi is sportemberek vagyunk, különféle vitaminokat szedünk, izotóniás italokat iszunk, odafigyelünk az étkezésünkre.



Hajhab vagy zselé?
nemanjavidits, fourfourtwo.hu
Csak zselé! Középiskolás korom óta így hordom a hajamat.



Sajnos mindig vannak, akik rontják a magyarok hírnevét. Nem is értem, hogy a Selmeczi Krisztiánok miért járkálnak köztünk. Egy meccsel lerombolják, amit Puhl Sándor vagy akár Kassai Viktor felépített. Hogy lehet kiszűrni, hogy a Selmeczihez hasonló alakok sohase kerüljenek futballpálya közelébe? Ha rajtam múlna, maximum a gyerekének adnék sípot a szájába, neki soha.
imitator23, e-mail
Nem hiszem, hogy ez a szerencsétlen eset befolyásolná a magyar játékvezetés megítélését. A februári eset csúcsra volt járatva a sajtóban, ezt követően megkaptuk az Inter–Bayern mérkőzést, majd később a BL-döntőt is. Ezért sem hinném, hogy folt esett volna a magyar játékvezetés becsületén, a mi szereplésünket ez abszolút nem hátráltatta.



Egyszer Mezey György keményen támadta a ZTE–Videoton meccs után. „Kassai intézett el minket, egy ilyen büntetővel és kiállítással. Ezután hetekig nem lenne szabad mérkőzést vezetnie” – mondta a Vidi akkori edzője. Ha ilyeneket olvas, nem megy el a kedve a magyar futballtól?
kivanalom, e-mail
Tisztában vagyunk azzal, hogy az edzők nagy stresszben élhetnek, az egzisztenciájuk múlik azon, hogy nyernek vagy nem. Az ominózus meccs után másfél hónappal indultunk a világbajnokságra. Úgy gondolom, ott mindenkinek bizonyítottuk, hogy nincs gond a képességeinkkel.



Kinek beszélhetett arról, hogy ön vezeti a 2011-es BL-döntőt?
Popgyákunik Balázs, Facebook
Kedden tudtuk meg, tizenegy nappal a döntő előtt, amit két nappal a finálé előtt lehetett nyilvánosságra hozni. Csak a kollégáim tudtak arról, hogy megkaptuk a döntőt, tehát az a hét ember, akit érintett a feladat. Valamint annak árultam el, aki a legközelebb áll a szívemhez. (FFT: Ki ő?) Aki a legbüszkébb volt rám a mérkőzés után…



Fizikailag mennyire volt megterhelő a BL-döntő a bíróknak?
Szemeti Gellért, Facebook
Az ilyen meccseken általában tizenegy-tizenkét kilométert szoktunk futni. Persze attól is függ, milyen az iram. (FFT: Ebben a idényben volt nagyobb iramú meccsed? Például az Inter–Bayern?) Talán a Tottenham–Inter találkozó volt a leggyorsabb mérkőzés.



Melyik meccsét tartja pályafutása csúcsának?
crpa7, fourfourtwo.hu
Ha most a legnívósabb mérkőzést kellene megneveznem, akkor a BL-döntőre szavazok. Sok apró állomás volt az elmúlt huszonegy évben, ami egy következő szintre jelentett belépőt. A játékvezetésben a szakma csúcsa kijutni a világbajnokságra, amelyet négyévente rendeznek meg. A BL-finálé nem homályosítja el a vébé-elődöntőt. Nem rangsorolnám az eddig elérteket, ezek mind nagy csúcspontok, amik egymásra épülnek. Ha nincs vb-elődöntő Dél-Afrikában, akkor valószínűleg nem kapjuk meg az idei BL-döntőt. (FFT: Meglesz mindegyik „Grand Slam”? BL-döntő, vb-döntő, Eb-döntő, El-döntő?) Ez szinte lehetetlen feladat! Nem hinném, hogy ez valaha sikerült volna valakinek. Ezért sem gondolkodom „Grand Slamekben”. Ha holnap abba kellene hagynom, a BL-döntővel, vb-elődöntővel, olimpiai döntővel elértem annyit, hogy nem lehetek elégedetlen a pályafutásommal. De még sok mindent szeretnék elérni! Az a baj, hogy mindig csak az aranyérmet és a döntőket ismerik el az emberek. Nemrég már azzal biztattak, hogy a brazíliai vébén, ugye, mi vezetjük a döntőt. Ebből is látszik, hogy „alacsonyan” van a mérce velünk szemben… Mostantól mindenki mindig döntőt vár tőlünk, azonban nem csak a finálé motiválhat egy játékvezetőt.



Nézőként jár meccsre?
borussiad21, e-mail
Nem jellemző, csak nagyon ritkán. Akkor is inkább a játékvezető-kollégára vagyok kíváncsi. (FFT: Legutóbb?) Nincs sok időnk. Ha szombaton vezetek, vasárnap nem megyek ki, megnézem a találkozót a tévében. Sokkal jobban látom a szakmai finomságokat.



Ki volt az a játékos, akit 2009-ben az U17-es vébén látott a spanyoloknál vagy az olaszoknál, és már akkor is látszott, hogy be fog futni? Ugyanez a kérdés a 2005-ös U19-es Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Látott valakit a nemzetközi mezőnyben fiatalon, akiből később nagy játékos lett?
Szederjes Lajos, sms
Az utánpótláscsapatokból kis százalékban lesznek felnőtt sztárjátékosok. A 2005-ös elődöntőn vezettem az angol–szerb meccset, egyik játékosból sem lett befutott sztárfutballista.



Visszanézi-e azokat a meccseket, amelyeket vezetett? Ki volt az a játékos, aki legtöbbször megpróbálta megvezetni önt egy meccsen?
Adrenalin0625, fourfourtwo.hu
Mindig visszanézem a meccseket. Vagy egy NB I-es kollégával vagy az édesapámmal megbeszélem a látottakat. (FFT: Ki a legjobb barátod a szakmából?) Asszisztenseimre (Erős Gábor, Ring György, Vámos Tibor) mindig számíthatok. Bognár Tamás és Fábián Mihály kollégámmal valamint a közelmúltban visszavonult Bede Ferenccel sokat elemezzük egymás teljesítményét. (FFT: Ki próbált legtöbbször megvezetni?) Nem tudom, nem szoktam erről statisztikát vezetni. (FFT: Kinek szurkolsz?) Mindig a játékvezetői csapatnak. (FFT: Tatabányai Bányász?) A nyolcvanas évek végén ezen az együttesen nőttem fel, miattuk szerettem meg a labdarúgást. (FFT: Külföldi példaképed?) Nincs, senkit sem akartam másolni. Sok bírótól sok minden tetszik, például a visszavonulásáig Roberto Rosetti nagy hatással volt rám. A testbeszédét szerettem legjobban, a gesztusait, ahogy kommunikált a játékosokkal. (FFT: A magyarok közül ki fog befutni?) Vad II István nagy reménység, augusztusban Kolumbiában fújja a sípot az U20-as világbajnokságon, ami nagy szakmai siker számára. De a női játékvezetésben, a futsalban és a strandfociban is a világ élvonalába tartozunk.





Már fiatalon is játékvezetőként képzelte el a jövőjét? Sohasem álmodozott arról, hogy profi futballista legyen?
Balee19, fourfourtwo.hu
Dehogyisnem! Elkezdtem a focit nyolcévesen a Tatabányai Bányászban, de hamar rájöttem, hogy nem vagyok annyira tehetséges. Ezért is volt nagyszerű döntés, hogy ­játékvezetői tanfolyamra jelentkeztem!



Mi az oka, hogy ilyen rossz a magyar futball, és ilyen jók a magyar játékvezetők?
karoly32, fourfourtwo.hu
A nagy számok törvénye alapján logikus, hogy könnyebb egyéni sportban alkotni, egy jó játékvezetőt és két asszisztenst kinevelni, mint egy egész focicsapatot menedzselni. Itthon sohasem volt gond a játékvezető-képzéssel. (FFT: Miért?) Voltak tradícióink, Palotaiék Zsolt Istvánékon, Puhlék Palotaiékon, mi Puhlékon és a Vágnerékon nőttünk fel.



Megnézte már a BL-döntőt felvételről? Volt olyan eset, amelynél most úgy érzi, helytelenül döntött?
Martin yossarian, fourfourtwo.hu
A kritikus szituációkat többször is láttam, de természetesen a teljes meccset is visszanéztem már. Minden mérkőzésen lehet találni olyan dolgokat, amelyeket tökéletesíteni lehet. John Martin, volt angol mentorom, aki hét évvel ezelőtt az UEFA talentprogramjában segítette a fejlődésemet, például egy olyan esetre hívta fel a figyelmemet, amelyet szinte senki sem vett észre, és a következő meccseken hasznomra válhat. (FFT: Mi volt az?) A mérkőzés hajrájában egy ápolásnál felmerülő konfliktushelyzetet hatékonyabban is meg lehetett volna oldani. A játékvezetésben sose késő tanulni! (FFT: Jól megy az angol?) Ezen a szinten kötelező. (FFT: Más nyelvek?) Németül is jól beszélek, és több nyelven tudok alapszavakat, amelyek fontosak lehetnek a játékosokkal való kommunikálásban. Oroszul évekig tanultam, azt kamatoztatom a szerbeknél, horvátoknál, szlovákoknál. Franciául is tanultam, azt lehet finomítani az olasszal, spanyollal. Végső esetben pedig marad a testbeszéd. A lényeg, hogy mindig fel kell találnunk magunkat!



Vezetett-e már olyan meccset, amelyen kedvenc csapata játszott? A vébé-elődöntőt Spanyolországban néztem, csak dicsérték a spanyolok!
Komoróczy Tibor, sms
Nincs kedvenc csapatunk, amúgy sem lehetünk elfogultak. Csak a saját teljesítményünkre figyelünk, azért megyünk ki a pályára. (FFT: És a spanyol vélemény?) Az a legnagyobb dicséret, ha senki sem beszél rólunk, vagy ha a vesztesek is elismerik a teljesítményünket. Ennél nagyobb bók nem kell egy játékvezetőnek.



Nem kiábrándító, hogy annak a BVSC-nek fújt az első NB I-es mérkőzésén, amelyik már rég nem szerepel az első osztályban?
balintorres, e-mail
Nagy tradíciójú csapatok is kiesnek a másod- vagy harmadosztályba a világ bármely pontján. Ha jól emlékszem, Puhl Sándornak is egy Vasas–Csepel volt az első NB I-es meccse, és a csepeli csapat sem tagja már régóta az NB I-nek… Ilyen az élet!



Édesapja mekkora szerepet játszott a karrierjében?
kuytfan68, e-mail
„Csak annyit”, hogy elindított a pályán! Három szerepkörben is segített, mint apa a fiát, játékvezető az asszisztensét, idősebb kolléga a fiatalt. Fontos, hogy folyamatos kontroll alatt voltam. Édesapám nagyon jó bíró volt, ha ő nem kezd el foglalkozni velem, ha nem motivál, ha nem tartja rajtam a szemét, biztosan nem tartanék itt. (FFT: Mi volt a legnagyobb bók, amit kaptál tőle?) Hogy már nem kritizál annyit, mint a kezdeti időszakban. Bár a BL-döntő után is megkaptuk, hogy mit kellett volna másképp tennünk…



Milyen zenéket hallgat a kocsiban?
moni54, e-mail
Alapvetően a modern, pörgős zenét kedvelem, engem ez kapcsol ki. Mindenki csodálkozik ezen, de így vagyok „összerakva”. (FFT: Rádió vagy CD?) Egy-két CD is van az autóban, de inkább rádió. A Kossuth Rádióban a Sportvilágot sosem hagyom ki.



Puhl Sándor vagy Vágner László?
apricotto, fourfourtwo.hu
Az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnökeként mindketten sokat segítettek nekem. Mindkettőnek nagy játékvezetői tapasztalata van, vezettek a Bajnokok Ligájában, illetve világbajnokságon is. Puhl Sándornak azért köszönhetek sokat, mert egy „névtelen” huszonnégy éves játékvezetőnek adta meg a lehetőséget, majd az utóbbi öt évben Vágner László mindent megtett annak érdekében, hogy sikerrel vegyük az akadályokat.