Megyei
Ki volt az első szabolcsi NB I-es játékvezető?
Szabolcs-Szatmár-Beregnek jelenleg Karakó Ferenc az egyetlen élvonalbeli játékvezetője. De ki volt az első NB I-es bíró a megyében?

Harminchét esztendővel ezelőtt az országos JB a korábbi évek gyakorlatától eltérve 28-as NB I-es keretet jelölt ki. Hatan kerültek fel akkor a másodosztályból: Ádám Mihály (tízszer vezetett utána az élvonalban), Fekete Miklós (2018-ban hunyt el, 63 alkalommal bíráskodott az elitben, pedig 39 évesen került fel), Kurmai Zoltán (a jelenleg az NB I-es ellenőri keretben tevékenykedő sportember 99 első osztályú meccset dirigált), Szilágyi Sándor (80 NB I-es vezetés után asszisztensként 40 nemzetközi találkozón bizonyított, és partjelzett sokszor Puhl Sándornak, például a Juventus-Dortmund UEFA-kupa döntőn, sokáig a Debreceni VSC klubvezetője volt 2018-ig, fia jelenleg NB II-es játékvezető), Nagy László (124-szer sípolt az élvonalban), illetve...


Nos, ő a „mi emberünk”! A nyíregyházi születésű Király László a helyi Dózsában játszott előzőleg, és 38 évesen jutott fel az NB I-es játékvezetők közé. Előtte 69 NB II-es mérkőzésen bíráskodott. A MÁV-alkalmazott, mechanikai műszerész 1983. szeptember 10-én a SZEOL AK-Tatabánya találkozón (0-2) debütált az NB I-ben, Szegeden. A bő egy év alatt összesen 8 bizonyítási lehetőséget kapott, a búcsúmeccse ebben az osztályban az Újpesti Dózsa-Békéscsaba mérkőzés (2-1) volt 1984. november 24-én.

Király László után Hajdó Attila (80) és Takács János (46) vezetett az NB I-ben szabolcsiként, a jelenleg a FIFA-keretben bíráskodó Karakó Ferenc 59 első osztályú bajnokinál tart.

(Cikkünk megjelenése óta kaptuk az információt, hogy az 1946-1956 között 37 NB I-es meccsen bíráskodó Krémer Ferenc is nyíregyházi volt - a korabeli részletek felkutatása folyamatban van.)