Hazai
Kötelező lesz a VAR a magyar élvonalban
A Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos dokumentumtárában megjelentek a következő idényre vonatkozó versenykiírások. Eldőlt, hogy a következő évadtól az NB I-ben kötelező lesz a VAR-rendszer, az élvonalbeli bajnokság július 30-án kezdődik, a Magyar Kupában pedig a 3. fordulóban kapcsolódnak be az első és másodosztályú klubok.

Az NB I 2021–2022-es versenykiírásában az áll, hogy a bajnokság július 30-án, pénteken kezdődik, és május 15-én, vasárnap ér véget. Hétvégeken pénteken, szombaton és vasárnap is rendeznek bajnoki találkozókat.
A 12 csapat háromkörös rendszerben vív meg egymással. Ezúttal sem lesz kiemelés annak kapcsán, melyik hat klub játszhat eggyel többször (17-szer) hazai pályán. Az idény végén a tabella utolsó és utolsó előtti helyezettje kiesik a másodosztályba.
A legfontosabb változás, hogy a következő idénytől az NB I-ben kötelező lesz a videobíró használata. Mindegyik élvonalbeli sportszervezetnek telepítenie kell a stadionjában a VAR-rendszert a nemzetközi előírásoknak megfelelően.

(nso.hu)

– A koronavírus-járvány az élet minden területén példátlan nehézséget okoz, így a honi VAR-képzés forgatókönyvét is jelentősen befolyásolja – mondta el Hanacsek Attila, az MLSZ játékvezető bizottságának alelnöke a csakfoci.hu-nak. – A kiválasztott játékvezetőink 11 napon keresztül „videóbíró” (VAR), illetve „videóbíró-asszisztens” (AVAR) szerepben gyakorolták be a VAR-protokoll helyes alkalmazását, az éles helyzethez hasonló körülmények között. A VAR által használt kameraképeket és a műszaki berendezéseket kezelő operátorokat is mi adjuk: játékvezetőink e területen is egyre nagyobb jártasságra tesznek szert.