Megyei
Mentő vitte el a játékvezetőt
Vasas Gergőre rájár a rúd: nemrég épült fel a sérüléséből, most pedig begipszelték a lábát

Életet mentett a fiatal focibíró – három éve Vasas Gergő, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium elektronikai technikus szakának akkoriban végzős diákja egy beregdaróci ifjúsági mérkőzésen a lélekjelenlétével hívta fel magára a figyelmet: a 80. percben a beívelésnél – miközben mindketten a labdát nézték – a hazai kapus ütközött a vendég támadóval 3–3-as állásnál a Beregdaróc–Tunyogmatolcs labdarúgó megyei másodosztályú ifjúsági bajnokin. Ahogy földet ért a hálóőr, azonnal elvesztette az eszméletét.
– Mindenki megijedt és ledermedt. Szerencsére közel voltam a történtekhez, és bevillantak azok az emlékképek, amik az elsősegélynyújtásnál maradtak bennem. Tavaly­előtt szereztem jogosítványt, akkor vettem részt a képzésen. Tudtam, hogy mit kell tenni olyankor, amikor hátracsúszik a nyelv és elzárja a légcsövet. Nem volt idő mérlegelni, gyors mozdulattal szétfeszítettem az állkapcsát – idézte fel az életmentő pillanatokat Vasas Gergő.
Miután a 20 éves ajaki játékvezető kinyitotta a kapus ajkát, határozott mozdulattal kihúzta a nyelvét, oldalára fektette, nehogy ismét elzáródjanak a légutak. Petró László asszisztens is segített neki. Közben már hívták a mentősöket, akik villámgyorsan kiértek a helyszínre, és Kisvárdára szállították a beteget. Bár maradandó károsodása nincs a sportolónak, nem emlékszik semmire.
Azóta eltelt három év. Március 15-én teljesítette a fizikai felmérőt, ami azért is volt számára fontos, mert sérülésből épült fel. A hétvégén a Zsurk-Aranyosapáti találkozó 5. percig tartott neki.
– Meggyűlt a bajom a pályával: beleléptem egy gödörbe, ettől összeroskadtam. Aláfordult a bokám, azonnal mentőt kellett hívni. A kórházban begipszelték a lábamat. Novák Levente vezette le utánam a meccset, ő sem úszta meg, neki is megfájdult a lába. Semegi Tibor élete első asszisztensi működése emlékezetesre sikerült ezekkel a közjátékokkal. Sajnos, hetekre kidőltem, pedig jó erőben éreztem magam. Nem adom fel, szeretnék a magasabb céloknak is megfelelni – mondta Vasas Gergő a lábsztori fájdalmas epizódjának kellős közepén.

(a fotón az alsó sorban balról az első Vasas Gergő)