Megyei
Milliárdos beruházás a teszthelyen
Felgyorsultak az események azóta, hogy szeptember elején letették a Nyíregyházi Atlétikai Centrum alapkövét. A megyeszékhely legnagyobb sportberuházásának összköltségvetése 7,1 milliárd forint.

Hosszú éveken át a Tiszavasvári úti atlétikai pályán edzettek, teszteltek a megyei labdarúgó-játékvezetői keret tagjai. Aki mostanság arra jár, rá sem ismer a helyre. A mellékelt fotó már csak emlék...

A hét sportág befogadására alkalmas komplexumban többek között lesz egy nyolcsávos, IAAF-minősítésű rekortánpálya, egy füves edzőpálya fedett lelátóval, egy versenyek rendezésére is alkalmas edzőterem, illetve egy 48 férőhelyes sportszálló, valamint orvosi és rehabilitációs részleg – számolt be róla a szon.hu.
– A teljes projekt átfutási ideje a munkaterület átvételétől a műszaki átadási-átvételi eljárás lezárásáig 600 nap. A kivitelezés megkezdésétől 322 nap telt el, tehát elmondhatjuk, hogy a kivitelezés felénél járunk – jegyezte meg érdeklődésünkre Hársfalvi Gergely, az Aktuál Bau Kft. ügyvezetője.
– A teljes szerződés értékének is körülbelül az 50 százaléka valósult meg, viszont fontos megemlíteni, hogy a továbbiakban beépítendő anyagok túlnyomó részét már megrendeltük. Összességében a szerződés szerinti ütemezésnek megfelelően haladnak a munkák.
A vállalt bontási munkák teljeskörűen elkészültek, a csarnoképület vasbeton szerkezete, valamint a fedett atlétikapálya acélszerkezete is összeállt (több mint 650 tonna acél beépítésével), és folyamatban van a tetőfedés, valamint a homlokzatburkolat kivitelezése.
– Az elektromos és gépészeti szerelések is elkezdődtek, a továbbiakban a szakipari munkák esedékesek, beleértve a sporttechnológiához szükséges előkészítést, illetve a szállodarész kivitelezési munkáit. A talajszint alatti építmények, közművek nagy részben kész vannak, az épülethez és a külső hálózatra csatlakozások hiányoznak.
– A külső versenypálya-lelátó vasbeton szerkezete áll, az acélszerkezet is nagy részben elkészült, megkezdődtek a futó- és dobópálya kivitelezési munkái. A leendő edzőpálya területén vannak a kivitelezés felvonulási létesítményei, ennek a területnek a kivitelezése várhatóan az év végén kezdődik – nyomatékosította Hársfalvi Gergely.
– Egyes kisebb munkarészeknél előfordult némi átütemezés, de a projekt a szerződésben vállalt ütemezés szerint készül, nem tapasztalható sem jelentős előteljesítés, sem pedig késedelem. Természetesen a veszélyhelyzet nem segítette a projekt előrehaladását, de nagyobb késedelmet ez idáig nem okozott.
– A szállítási, gyártási korlátozások miatt a projektet irá­nyító kollégáknak pontosabban kell ütemezni a kivitelezési munkákat, egyes anyagokat korábban kell megrendelni azért, hogy időben kiér­kezzenek a területre. A munkaterületen mindent elkövetünk a dolgozók egészségének megóvásáért, ami nyilván generál pluszfeladatokat, azonban emellett igyekszünk a szerződésben vállalt határidőket maradéktalanul betartani.