Futsal
NB II-es futsaljátékvezető a zoológiai asszisztens
Harsányi Csaba búvárként merül, játékvezetőként pedig „vezényel”, s ha kell, harsányan sípol.

– Az egyetemi évek alatt merült fel, hogy leteszem a labdarúgó-játékvezetői vizsgát, miután megmutatták nekem a tanfolyam hirdetését a facebook-on. Mivel mindig is imádtam a focit (de sajnos, korábban komolyabban sosem volt lehetőségem vagy időm foglalkozni vele), elég hamar megtetszett az ötlet, hogy akár egy másik pozícióból is részese lehetek a játéknak. Mivel Debrecenben tanultam és laktam abban az időben, ott végeztem el a tanfolyamot és működtem a kezdetekben, majd amint lehetőség volt hazaköltözni, a tanulóévek vége felé, átjelentkeztem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe – kezdte nyilatkozatát Harsányi Csaba, aki a Nyíregyházi Állatpark alkalmazásában áll.

– Eleinte komoly logisztikát igényelt az egyeztetés a munkahelyemmel, mert speciális beosztásban, munkarendben dolgoztam a hétvégéken is, így csak a szabad hétvégéimen tudtam mérkőzéseket vállalni, ami megnehezítette a dolgot. Miután egy ideje más munkakörbe kerültem, már csak eseti alkalmakkor, mint például az állatszállításkor kell dolgoznom, így többet tudok a játékvezetéssel foglalkozni. Szerencsére ezt a munkarendet a futsalmérkőzések vállalásához is egészen jól tudom már igazítani.– Zoológiai asszisztensként dolgozom, és a zoológiai vezető munkáját segítem az állatszállítások előkészületeivel, megszervezésével és lebonyolításával. A Nyíregyházi Állatpark az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjaként számos csereprogramban vesz rész, javarészt európai állatkertekkel. Egy-egy különlegesebb állat érkezéséig több hónapig tart a levelezés, az engedélykérés, az egyeztetés a különféle hatóságokkal, és sokszor a szállítást követően is foglalkozni kell az adott állat átmozgatását érintő adminisztrációs teendőkkel. A logisztika mellett különböző nyilvántartási, adminisztrációs feladatokban, kül- és belföldi kapcsolattartásban veszek részt, valamint (mivel a park használ egy, a különböző állattartó intézmények számára kialakított, nemzetközi online adatbázisrendszert) ennek a kezelésével is foglalkozom, más kollégáimmal karöltve. Eseti alkalmakkor – lehetőségem volt a park támogatásával búvárvizsgát tenni – besegítek a merüléseknél is.Harsányi Csaba elmondta, hogy már általános iskolás időkben megfogta a természet, azon belül főleg az állatok témaköre, és ez a szimpátia alapozta meg a közép- és a felsőfokú tanulmányait.
– Egy ökológiai irányultságú és végzettségű embernek korlátozottak a lehetőségei ahhoz, hogy egy ideális munkaterületen el tudjon helyezkedni. Úgy gondolom, hogy leginkább az állatkerti környezet passzol hozzám. Izgalmas dolog a számos egzotikus állat közvetlen közelében, sőt, velük dolgozni, nem beszélve a külföldi utakon, szállításokon szerzett tapasztalatokról és élményekről. Számos európai ország állatkertjébe volt szerencsém így eljutni, ami igen motiváló.
Másfél éve tagja az országos futsaljátékvezetői keretnek, ahol NB II-es meccseket vezet és időmérő az NB I-ben.
– A futsalban a folyamatos pörgés, a játék tempója, az állandó koncentrációs nyomás a jó, és az érzés, hogy minden döntésnek súlya van. Egy játékvezetői szemszögből érdekes, tanulságos mérkőzés után felemelő azzal az érzéssel távozni, hogy „na, ezt sikerült megoldani, megcsináltuk". Nem arra gondolok, hogy hibátlanul hoztuk le meccset, mert olyan nincs, de az, hogy tudjuk, hogy nem rólunk szólt a találkozó, és mi csak segítettünk jól levezényelni, jelentősen motiválja az embert. Úgy gondolom, hogy a futsaljátékvezetésben talán még nagyobb hangsúlyt kap a csapatmunka, és hatalmas előnyt jelent az összeszokottság és a többiek ismerete. A kollégáimtól mindig sok segítséget kaptam.Harsányi Csaba munkakörét is érintette a koronavírus-járvány elleni védekezés.

– A veszélyhelyzet számunkra is okozott nehézségeket, komolyan kellett foglalkoznunk vele. Eleinte az irodában dolgozók egy része, így én is, home office-ban tevékenykedtünk, de aztán sikerült kialakítani egy biztonságos működési protokollt, így már az irodákban elkülönülve egymástól tudjuk folytatni a hatékony munkavégzést. A „terepen” dolgozó kollégáim pedig váltott műszakban, a megfelelő higiéniai követelmények betartásával teszik a dolgukat. A munka nem állhat meg, hiszen minden körülmények között felelőséggel kell gondoskodnunk az itt élő mintegy ötezer állatról.(A fotó egy jihlavai szállítás alkalmával készült az ottani állatkertben.)