Nemzetközi
Négy éve: magyar hölgykoszorú a BL-döntőben
Az ibrányi FIFA-asszisztens, dr. Kulcsár Judit tizenhét esztendeje tagja a nemzetközi keretnek, 2016. május 26-án pedig a BL-döntőben asszisztálhatott.

A dallamos nevű Stadio Città del Tricoloréban, az olaszországi Reggio Emiliában a Bajnokok Ligája-fináléban bizonyíthatott honfitársaival: a VfL Wolfsburg–Olympique Lyon találkozót Kulcsár Katalin vezette, az ibrányi illetőségű dr. Kulcsár Judit mellett Hima Andrea látta el az asszisztensi teendőket, a tartalék játékvezetői feladatok Gaál Gyöngyire hárultak – 2016. május 26-án.

Az összeállításokból kiderül, hogy a játékosok között is volt magyar, Jakabfi Zsanett személyében.

Wolfsburg: Schult – Peter, Fischer, Goessling, Dickenmann – Blasse (Bunte, 113.), Bernauer (Wullaert, 73.), Bussaglia, Kerschowski – Jakabfi (Bachmann, 59.), Popp. Vezetőedző: Ralf Kellermann. Lyon: Bouhaddi – Bremer (Thomis, 86.), M’Bock Bathy, Renard, Majri – Henry, Kumagai – Le Sommer (Schelin, 79.), Abily, Necib – Hegerberg. Vezetőedző: Gérard Prêcheur.

A női BL-döntőre 15 117 néző volt kíváncsi, ami unikumnak számít. A lyoniak korán vezetéshez jutottak: Ada Hegerberg kihasználta a védők mélázását, és Schult mellett a hálóba lőtt a 12. percben. Amikor úgy tűnt, hogy a franciák a rendes játékidőben nyernek, Popp villant: a 88. percben egyenlített, így jöhetett a hosszabbítás. A kétszer tizenöt perc nem hozott eredményt, következett tehát a büntetőpárbaj. Habár Schult bravúrral védte Hegerberg próbálkozását, ám a másik oldalon előbb Fischer, majd Bussaglia is hibázott, végül a Lyon nagy csatában nyerte meg harmadik BL-serlegét.

Az ibrányi születésű dr. Kulcsár Judit 2001-ben tette le a játékvezetői vizsgát. Előzőleg hobbiból focizott, aztán egyetemi évfolyamtársa, az akkor országos kerettag dr. Bendik Tamás javaslatára végezte el a bírói kurzust. Az élet úgy hozta, hogy asszisztensként kapott egyre több feladatot, e téren futott be karriert. A női Bajnokok Liga-finálé számára a századik nemzetközi küldést jelentette, ami egyszerre jeles jubileum és komoly fegyvertény.

– Felejthetetlen élmény mindaz, amit átélhettem a döntőben. Minden percét élveztem. Bevillant többször is, hogy honnan jutottam el odáig. Szabolcs-Szatmár-Beregből, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és az ország különböző pontjairól is gratuláltak. Éreztem a családtagjaim, a barátaim, az ismerőseim és a kollégáim együttérzését, szeretetét.

– Mivel az edzések, az edzőtáborok, a fizikai felmérések, a hazai és a külföldi küldések a végzettségemnek megfelelő munkahellyel összeférhetetlenek, minden időmet a labdarúgásnak szentelem, és a foci mellett a családi vállalkozásunkat erősítem teljes mellszélességgel. Noha a BL-döntő a csúcs, továbbra is motivált vagyok. Addig szeretnék helytállni zászlóval a kezemben az oldalvonal mellett, amíg jólesik, amíg számítanak rám, és amíg el nem érem a felső ­korhatárt.

A szabolcs-szatmár-beregi FIFA-asszisztens tizenhét éve a nemzetközi keret tagja, a napokban töltötte be a negyedik ikszet, ő volt az első Magyarországon, aki nőként először lengetett férfi felnőtt NB I-es mérkőzésen, közreműködött 3 felnőtt női Európa-bajnokságon, asszisztens volt a chilei U 20-as, az azerbajdzsáni U 17-es és a Costa Rica-i U 17-es női világbajnokságon. A szó szoros értelmében zászlóvivő példaképnek számít a feltörekvő fiatalabbak előtt.