Hazai
Ritkaság: Sipos Jenő a síposokról nyilatkozott
A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője szerint.

Sipos Jenő szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá: az MLSZ elnöksége már korábban eldöntötte a VAR bevezetés, a projekt 2019-ben indult el, azonban a vírusjárvány miatt egyrészt a technikai berendezések beszerzése, másrészt a játékvezetők felkészítése akadályba ütközött. Utóbbi végül tavaly októberben indult újra, a felkészítés rendben lezajlott, amelynek három eleme közé tartozott egyrészt a technikai eszközök megismerése, másrészt az elméleti felkészülés a játékvezetők esetében, harmadrészt pedig a gyakorlati képzés.
„Volt egy bizonyos szimulációs gyakorlat, amikor nemzetközi és korábbi mérkőzéseket néztek, ahol gyakorolták a szituációkat. Illetve volt júniusban egy VAR-kupa, amikor tétmérkőzéseket játszottak alacsonyabb osztályú csapatok, és azon gyakoroltak a játékvezetők” - árulta el Sipos Jenő, megemlítve: a nemzetközi szövetség (FIFA) delegáltja is maximálisan elégedett volt a látottakkal.
Kitért rá: mára már elmondható, hogy minden élvonalbeli stadion alkalmas a VAR-rendszer befogadására és működtetésére. Egy napon három mérkőzést tudnak kezelni a VAR-kocsival, amelyben három szakember tevékenykedik: a videobíró, a videoasszisztens és az operátor. Ők közvetlen kapcsolatban állnak a játékvezetővel, a végső döntés meghozatala minden esetben az utóbbi kezében van.
„Azt gondoljuk, hogy a videobíró működése nagyon sokat segít a még pontosabb és tisztább döntések meghozatalában a játékvezetőknek, de senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek. Láttuk a nemzetközi tapasztalatokat, ahol videobíró működött, hogy azért vannak ott viták: kéz volt vagy nem volt kéz, belül volt vagy kívül volt, tehát előfordulhatnak ilyenek” - fejtette ki. Hozzáfűzte: a fekete-fehér helyzetekben egyértelmű döntés születik, viszont a szürke zóna az megmaradhat, ebben az esetben a játékvezető hozza meg a döntést.
Sipos Jenő lényegesnek nevezte, hogy a magyar játékvezetők „begyakorolják, képességszinten alkalmazzák a rendszert”, hiszen nemzetközi szinten akkor tudnak feladatokat vállalni, akkor kaphatnak küldéseket, hogyha ezt a rendszert megfelelően elsajátították és alkalmazzák.
„Tehát a magyar játékvezetők szempontjából is nagyon fontos a videobíró bevezetése” - szögezte le a szóvivő.
Kitért rá: a szurkolóknak egy új rendszerrel kell majd megismerkedniük, mert a kivetítőkön látható lesz, milyen ítélet miért és hogyan született.
„Én magam is kíváncsian várom a gyakorlati működést” - mondta.
Sipos Jenő emlékeztetett: az MLSZ a koronavírus-járvány kirobbanása óta kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal és minden esetben alkalmazták az ajánlásokat, előírásokat. Ha kellett, felfüggesztették a bajnokságot, vagy zárt kapus mérkőzéseket rendeltek el. Hozzátette: részükről a mostani javaslat az volt, hogy az élvonalbeli mérkőzéseken szükséges a teszt alkalmazása, a sportzóna kialakítása.
„Ezt a jelenlegi helyzetben meg kell érteni, hiszen a legfontosabb a játékosok és a stábtagok egészségének védelme, hiszen egyetlen eset is borzasztó dolgot indíthatna el. Meg kell előzzük, hogy előforduljanak ilyen események” - mondta.
A labdarúgó OTP Bank Liga 2021/22-es idénye pénteken rajtol.
OTP Bank Liga, 1. forduló:
július 30., péntek:
Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 18.15
Gyirmót FC Győr-MTK Budapest 20.30
július 31., szombat:
Ferencváros-Kisvárda Master Good 17.45
Budapest Honvéd-Debreceni VSC 20.00
augusztus 1., vasárnap:
ZTE FC-MOL Fehérvár FC 17.45
Újpest FC-Puskás Akadémia FC 20.00(MTI)