Nemzetközi
Szándékos köhögésért villanhat a piros lap!?
A köhögést a szezonális náthán, influenzán kívül az asztma, az allergiás nátha, az idült hörghurut, és az orrpolip is kiválthatja, a felső légutak akut, baktériumok, vírusok által előidézett gyulladásos megbetegedései a hátsó garatfali váladékcsorgásban is megnyilvánulnak. Jó ha ezzel is tisztában vannak a játékvezetők, mielőtt előrántják a piros lapot.

A BBC (British Broadcasting Corporation – független brit közszolgálati műsorszolgáltató, a világ legnagyobb műsorszolgáltatója)
a labdarúgás szabályalkotó testületére (IFAB) és az angol Labdarúgó-szövetségre (FA) hivatkozva tette közzé azt a háttérinfót, amit nem lehet egyetlen kézlegyintéssel vagy krákogással elintézni. Eszerint a koronavírus-járvány hozadékaként adandó esetben akár még kiállítható is az a játékos, aki a mérkőzésen szándékosan ráköhög egy másik játékosra vagy a játékvezetőkre. Ez a vétség éppúgy piros lappal büntetendő szabálytalanság, mint amikor egy játékos goromba, durva vagy sértő kifejezést és/vagy mozdulatot használ, vagy szándékosan leköpi ellenfelét. Természetesen az a játékvezetőre van bízva, hogy szándékosnak véli-e a ráköhögést.A köpés már régóta beleivódott a szabálykönyve, a harapás az oroszországi labdarúgó-világbajnokság rajtja előtt hagyott nyomot benne. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ülön tételként vette fel a büntetendő szabálytalanságok közé. A szabályzat 12. pontja szerint aki a pályán megharapja ellenfelét, azonnali piros lappal bűnhődik, a vétlen csapat közvetlen szabadrúgással vagy büntetőrúgással folytathatja a játékot. Mindezt a négy évvel korábbi vb emlékezetes jelenete váltotta ki: az uruguayi Luis Suárez az olaszok ellen egy szögletrúgás előtt látványosan beleharapott Giorgio Chiellini vállába. Bár a Barcelona csatára folytathatta a játékot, utólag kizárták a világbajnokságról és kilenc mérkőzésre eltiltották.Visszatérve a legújabb, szájból kiinduló cselekményre: arról nem szól a fáma, hogy a vétkes csak piros lappal bűnhődik, avagy számíthat esetleg pénzbírságra is? Ha igen, a büntetést valahogy csak kiköhögi...Íme, a BBC híre:https://www.bbc.com/sport/football/53643017