Nemzetközi
Véget ért a „kaland”, visszavonult a FIFA-asszisztens
Befejezte pályafutását Berettyán Péter FIFA-asszisztens, aki négy évvel ezelőtt a Liverpool-Villarreal EL-elődöntőn is közreműködhetett.

– Kedves Rokonok, Barátok! A napokban többen kerestetek, hogy igaz e a hír… Igen, igaz. 18 évesen indultam utamra az NB I-NB II-es országos játékvezetői keretben. Az elmúlt 18 év (amiből 8-at a FIFA-keretben tölthettem) rengeteg szépet és jót adott, amit soha nem felejtek el. Hosszú lenne mindent leírni, így inkább bele se kezdek… A múlt héten ez a 18 (+2 megyei) év lezárult, befejeztem aktív játékvezetői pályafutásomat. Ezzel együtt maradok örök szurkolója minden szinten a játékvezetőknek és a magyar labdarúgásnak! Köszönöm a családomnak, a barátaimnak és a kollégáimnak az évek során nyújtott támogatásukat, szurkolásukat! Nélkületek nem lett volna ennyire szép és kerek ez a „kaland”… – írta a közösségi oldalán a debreceni Berettyán Péter.
– Kassai Viktor oldalán egy Európa Liga-elődöntőn részt vehettem, ami nagyon nagy élmény volt Liverpoolban. De akár Vad Pistivel egy barcelonai Bajnokok Ligája-mérkőzés is idesorolható. Ezek rengeteg olyan pozitív élményt adnak, amiből a mindennapokban is jó visszaemlékezni vagy akár lehet kamatoztatni a jövőben majd – mondta az Alföld Televízió Beülünk egy kávéra? című műsorában.
Berettyán 2001 elején tette le a játékvezetői vizsgát, miután befejezte játékos-pályafutását. Gyorsan vette a lépcsőfokokat, és 2003-ban már az országos keretben találta magát. Négy évet töltött el az NB II-es játékvezetői keretben, majd 65 másodosztályú mérkőzés után válaszút elé került – asszisztens lett, és 2007 őszén már közreműködhetett a Portugália–Anglia U21-es play-off találkozón. Az eddigi leghasznosabb nemzetközi tapasztalatgyűjtés számára a CORE-program volt, amelyen Farkas Ádámmal és Horváth Róberttel vett részt. Azóta NB I-es és nemzetközi mérkőzéseken kamatoztatta a tudását – 2013-tól FIFA-kerettagként tette mindezt visszavonulásáig.

csakfoci.hu

Fotó: civishir.hu

2017 januárjában nyilatkozott Cs. Bereczki Attilának a civishir.hu-n:
- Idézzük fel az óesztendő legemlékezetesebb lengetéseit!
- Életem egyik legnagyobb élménye volt az egyiptomi kupadöntő. Andó-Szabó Sándor segítőjeként vezettem Alexandriában. A Zamalek 3-1-re verte az Al Ahly-t a hatalmas Borg El Arab stadionban.
- 2017-re mit kívánjunk, ami realitás? Bajnokok Ligája-döntőt, Európa Liga-döntőt?
- Kívánjunk olyan évet, mint amilyen a 2016-os volt!
- Kikéred magadnak, ha „lepartjelzőznek”?
- Nem, sőt, értem én azt is, ha partbíróznak, lengetőznek, vasutasoznak a szurkolók.
- A válogatottunk EB-szereplése hat a magyar bírók megítélésére a nemzetközi porondon?
- Kassai Viktor és csapatának a szereplése hatott inkább jól, bár örültünk volna, ha azért nem Viktor a tartalék a döntőn, mert a magyarok játsszák.
- Apropó, Kassai! A Ferencváros kirohanása ellene nagy port kavart, de korábban a modoráéért is kikezdték.
- Örömteli, hogy tavasztól új kommunikációs szettet kapunk, és ez tudomásom szerint nem csak a mi beszélgetésünket rögzíti, hanem a játékosok, edzők, vezetők hangját is fel fogja venni a környezetünkben. Ekkor majd mindenki megtudja, milyen a játékvezetők modora, stílusa, és milyen a többi szereplőé. Ami a Fradi kirohanását illeti: minket a mindenkori játekvezetői bizottság értékel és küld mérkőzésre. Legjobb tudomásom szerint ezen testületben tisztséget az FTC vezetői nem töltenek be, tehát továbbra sem ők döntenek a játékvezetői küldésről. Demokráciában élünk, így lehet más a véleményük a kluboknak, a Fradinak is. Elmondták...
- Egyik sportban sem reklamálnak annyit a játékosok, mint fociban. Szinte minden ítéletet Jászai-díjas alakítás követ. Ezt a bohózatot mivel lehet megállítani? Vagy jó ez így?
- Nincs jól, nagyon nincs. Ez a jelenkori labdarúgás rákfenéje. Nem hiszem, hogy szigorúbb büntetésekkel ennek elejét lehetne venni. Az egész mentalitásnak változnia kéne a fair play szellemében. A labdarúgás kultúrájában a szimulálás nincs benne.
- Segített már rajtad az új gólvonal-technológia?
- Még nem, de az idei szezon Bajnokok Ligája mérkőzésein használjuk.
- Furdal a kíváncsiság: meg lehet élni az asszisztensi tevékenységből? Azt tudjuk, hogy a játékvezetőt szépen keresnek, még az NB I-ben is.
- Röviden: nem, és nem is szabad erre hagyatkozni. Én is a vállalkozásaimból élek.
- Nyáron azt hittük, a franciaországi eufória gyökereiben változtatja meg a magyar bajnokságot. Tévedtünk. Játékvezetői szemüveggel mi nem stimmel?
- Ahogy egy korábbi interjú során is mondtam, ha jó a színház, vannak nézők. Az EB-n voltak nézők. Egyébként az alázat szót sokan, sok helyen használják, csak az értelmezése tűnik tágnak.
- Debreceniként a Loki-meccseken nem lengethetsz, de szurkolóként nyilván van véleményed a nem éppen rózsás helyzetről, illetve a kilátásokról.
- Amikor játszik a Loki, olyankor vezetek én is valahol, így a csapat mérkőzéseiből egyet sem láttam ősszel. Ennek örülök, mert ha nézhetem a Loki-meccseket, az azt jelenti, hogy korábban hibáztam. Remélem, tavasszal régi fényében fog tündökölni a csapat!
- Nevezd meg a három legnagyobb sztárt, akinek beintetted a lest!
- Neymar, Agüero, Sneijder.
- Anyukád, a feleséged, anyósod tudja, mi a les?
- Édesanyám mindkét fia játékvezető, feleségem minden mérkőzésemet nézi és beszélünk a döntéseim helyességéről, esetenként helytelenségéről, anyósom labdarúgóklub létesítményigazgatója, így nyugodt szívvel mondhatom, a környezetemben minden nő tökéletesen ismeri a les szabályát, nem csupán szurkolói szinten.
- Világlátott emberként van összehasonlítási alapod. Mi a legjobb Debrecenben?
- Élhető város, pezsgő város, a sport szerelmeseinek minden lehetőséget megad, márpedig „mens sana in corpore sano…”
- Mi a legrosszabb?
- Osztom Madar Csabi véleményét, nincs tengerpart
- Ki a legjobb fej Debrecenben?
- A környezetemben mindenki jó fej, de ha egy embert kell választanom, akkor Téglási Gábor.
- Melyik sportoló, rocksztár vagy közéleti személy bőrébe bújnál legszívesebben?
- Ha sportoló, akkor Usain Bolt, ha rocker, akkor debreceniként ki mást mondhatnék, mint Lukács Lacit, és ha közéleti személy, akkor nem bújnék senkiébe, maradok a sajátomban.
- Cézár saláta vagy csülök pékné módra?
- Csülök pékné módra.
- Sör, bor vagy pálinka?
- Nagyon ritkán iszom alkoholt, de ha iszom, akkor is maximum egy pohár vörösbort, és ha vörösbor, akkor St. Andrea. Valóban méltó.
- Messi vagy Cristiano Ronaldo?
- Nem értem a kérdést. Puskás Ferenc!
- Keserédes dráma vagy romantikus vígjáték?
- Inkább a romantikus vígjáték.
- Érvelj a budapesti olimpia mellett! Vagy ellene!
- Rengeteg kedvező hatása lenne Magyarország, Budapest és természetesen Debrecen számára is. Több eseménynek is otthont adhatnánk, ezzel bizonyítva tovább városunk rátermettségét, lakosaink nyitottságát, vendégszeretetét. Sportlétesítmények, lakóépületek épülnének, közlekedési infrastruktúra és egészségügyi helyzet is javulna. Véleményem szerint rengeteg gazdasági, kulturális és társadalmi előnye származna belőle az országnak, de természetesen fontos az is, hogy utána hasznosítsuk is jól a fejlesztéseket.